Fantastisk år med mange storlaks
Ikke bare har Lystfiskerforeningen af 1926 noget af Danmarks smukkeste fiskevand. Foreningen har også noget af Danmarks bedste laksefiskeri, hvilket fangsterne af storlaks i 2023 i sandhed vidner om, hvis vi må prale lidt.
12 laks over meteren
Danmarks største fluefangede laks blev i 2023 fanget på Lystfiskerforeningen af 1926´s fiskevand ved Omme Å. Men ikke nok med det, året bød på en lind strøm af flotte storlaks fanget af medlemmer på foreningens fiskevand ved Skjern Å og Storåen.
Ikke mindre en 12 laks over den magiske meter blev det til for foreningens medlemmer i 2023, De tre største hjemtagne storlaks fra Skjern Å-systemet blev alle fanget af medlemmer af Lystfiskerforeningen af 1926 på foreningens fiskevand. – Så kan det vist ikke blive bedre.
Danmarks største fluefangede laks
Jesper Ottosen fra Fyn stod for den største. En blank kæmpelaks på ikke mindre end 130 cm. og 21 kilo, fanget på flue i Omme Å ved Stovstrup. – En milepæl i historien om Skjern Å laksens genetablering. Danmarksrekord for fluefanget laks og største laks nogensinde fra Omme Å.
Under kampen, som endte med at Jesper Ottosens søn Niels sprang i vandet, hvor han ikke kunne bunde, og fik fisken skubbet mod bredden, knækkede fiskestangen. – Så det var en dramatisk fight.
Næststørste laks blev taget af Ole Vedsted. Den målte 124 cm og vejede 17,3 kilo. Fisken blev taget på spinner i Skjern Å ved Albæk.
At der også kan fanges storlaks højere oppe i Skjern Å beviste Torben Albertsen da han fangede en laks på 119 cm. og 15,1 kilo på wobler ved Ågård ved Skarrild.
Storlaks blev der også fanget i Storåen, hvor medlem af Lystfiskerforeningen af 1926, Dennis Nielsen, fangede en flot laks på 110 cm. på spinner ved Bur ved Storåen.
Et godt fiskeår alt taget i betragtning
Selv om der var mange storlaks i 2023, er den samlede fangst ikke så rekordstor som året før. Men med 1288 laks og 880 havørreder fra Skjern Å og 908 laks og 236 havørreder fra Storåen er det faktisk slet ikke så ringe. Fiskeriet går altid op og ned efter vejr, vind, temperatur, fiskestop, og størrelsen på de forskellige årgange der er på opgang.
De mange havørreder i Skjern Å – de fleste i næsten samme størrelse – er sandsynligvis resultatet af at avlsarbejdet med havørred blev genoptaget på Danmarks Center for Vildlaks for tre år siden.
Der er endnu nogle fiskedage tilbage ved den legendariske havørredå, Karup Å. Her han man i alt ved åen, trods skarv, sæl og problemer med iltsvind i Limfjorden, rundet de 1000 lystfiskerfangede havørreder.
På billedet sed Niels Rohde og Jester Ottosen med kæmpelaksen fra Omme Å. Foto: Terkel Broe Christensen