En kjøvenhavner drager til Skjern Å
Beretning af Mikkel Iversen
En gruppe inkarnerede fluefiskere mødes jævnligt i Københavns Sydhavn, ved ”slusen”. Her skal vandet skal gennem Københavns Havn – og danner derved en strøm, som til tider minder om vandet i en god å eller i en elv. – Et sted, der er godt og træne fluegrejet på.
Mellem fiskerne går snakken ret ofte om laksefiskeriet i forskellige åer og elve i Norge, Canada – og ikke mindst i Sverige i Mørrumåen. Mere sjældent er det, at talen falder på fiskeriet i de jyske åer.
Det fik mig til at gå noget mere detaljeret ind i fiskeriet, i Skjern Å, hvor kvoten på laks i 2012 blev fisket op i løbet af 14 dage. Ok, tænke jeg – fisk må der da være i åen. Jeg begyndte at tilrettelægge en tur på fire dage.
Til at starte med, købte jeg en ny to-hånds fluestang med tilhørende hjul. Jeg blev tilbudt en Hardy-stang – brugt få gange. – jeg har aldrig hørt om en godt brugt fiskestang, når der skal handles brugt grej – har du?
Hjulet var et lækkert Caskapedia – og så ellers noget line.
Så sku den være der. – Ned til slusen og øve og træne med det nye grej, godt med fiduser fra de mere erfarne fluefiskere.
Så var det snart ved at være tid til at finde Skjern Å. Sidste uge i april blev det til
Jeg indlogeret mig i en hytte på Skjern Å Camping. Rigtig hyggeligt. Jeg havde forinden meldt mig ind i lystfiskerforeningen af 1926, med den vifte af å-muligheder, der følger med.
Det meste af tiden gik ved Albæk, men efter fire dage uden et hug, måtte jeg tilbage til København.
Min fascination af Skjern Å, såvel ved Albæk og ligeså meget ved Skarrild hus, betød imidlertid, at jeg planlagde at vende tilbage inden en måned.
Jeg tog fire dage igen – men også de fire dage endte resultatløse. Ens for begge gange, var dog en masse lystfiskersnak ved åen, sammen med andre fiskere – lokale i særdeleshed, og gæve fiskere fra Vejle.
Jeg fik mange gode fiduser og staldtips om standpladser i åen, osv. – Ja, du kender det nok selv fra åen.
Den sociale side af fluefiskeriet fejler bestemt ikke noget. – Så syv dage, tre uger efter, blev planlagt.
Jeg talte med Svend, der står for udlejningen af Lystfiskerforeningen af 1926’s hytte på Sdr. Felding Camping
Det udviklede sig til en længere samtale om fiskeriet i Vorgod Å samt Von Å, da jeg udtrykte et ønske om, at prøve at fange Stalling.
Onsdag eftermiddag ankom jeg til hytten med alt grejet, og fik installeret mig
De første tre dage var vinden hård fra vest, og det regnede. Det kunne dårligt være værre. Men, det gav mig mulighed for, at køre rundt og se de forskellige strækninger af Skjern Å, Vorgod Å, Omme Å samt Von Å
Mandag var den der. Vinden var venlig i styrke, så stykket ved Sdr. Felding blev fisket. Først til sidst, på stykket nedstrøms, i et lille hul, og i det berømte indtag af linen, faldt hugget. En laks kom snart til syne i overfladen – flot og ca. fem-seks kg.
Fisken kørte rundt i hullet i et lille stykke tid, men så pludselig gjorde den noget, jeg absolut var uforberedt på, den kom direkte imod mig. Da jeg befandt mig på den dybe side af åen, stod fisken pludselig lige neden for mig, og mit forfang, som er toenhalv meter lang, var halvt fri af vandet. Sådan noget må jo næsten gå galt. Det gjorde det også, fisken slap – f……s. Men, nu havde jeg sku da mærket fisk, det var fremskridt, og gav blod på tanden. Troen på fiskeriet var genvundet.
Tirsdag tog jeg til Lundenæs-stykket Jeg startede opstrøms Albæk Bro, lidt før det andet sving, med det store hul. En havørn fløj lige over hoved på mig, men så lød et ordentligt plask fra åen.
Jeg vendte mig om. Fisken så jeg ikke, men ringene så jeg, og de var store. Jeg startede omgående med at fiske hullet igennem. Men efter et par timer opgav jeg og gik videre ud til svinget ved Lundebæk.
Da jeg havde fisket et stykke tid, sprang en laks lidt længere nede ad åen, helt inde under den modsatte bred. Jeg gik lidt forsigtig til den, og gav den fem kast, men intet skete.
Jeg skiftede til fluen, jeg havde fisk på om mandagen. Gav den fred nogen tid – og så endelig et kast til.
Efter få sekunder faldt hugget. Igen en fin laks på fem-seks kg. Klasse! Men, også den klarede frisag efter nogle minutter frem og tilbage i åen. – Hmmmm det var anden gang.
Nå, så ramte jeg torsdag, og så var det hjemad. Jeg pakkede bilen og var ret hurtig færdig, hvilket betød at Jeg bestemte mig for, lige at tage de sidste 10 kast for denne gang. – Af sted til Lundenæs.
Jeg havde bundet en hårflue af sorte gedehår og seks cm. lange røde underhår fra egernhale, med en changerende tinselkrop og rødt hackel, aftenen før.
Af sted over åen med den. I fjerde kast, sad fisken der. Den tog et par mindre udløb. Først efter nogen tid, kom den frem i overfladen, så jeg kunne se, det var en havørred – en stor en.
Efter et godt stykke tid, og en god fight, indfandt den sig ind ved bredden. Den blev håndlandet med et greb i gællelågene. – Hold da kæft et sus. En Havørred på fire-fem kg. Af sted ind til Korsholm, og få den indvejet.
Korsholms forretning – ja, I er godt heldige i Jylland, at have sådan en flot forretning, det er jeg noget misundelig på, sådan en mangler vi i den grad på Sjælland.
Rasmus, deres elev, var som sædvanlig tjenstvillig. Vægten landede på nøjagtig fem kg.
Tak til Rasmus og Korsholm.
Skjern Å – Vi ses inden længe igen.
Jeg er i gang med at planlægge en tur i august, og glæder mig til et gensyn med alle de naturskønne områder omkring Skjern Å – Skarrild især, Vorgod Å ved udløbet ved Von Å og nedstrøms på denne uberørte eng, der er helt fantastisk skøn, lige som stykket ved Sdr. Felding. Ja, jeg kunne blive ved
Med venlig hilsen Mikkel fra Kjøvenhavn