Fluefiskeriets mysterier
Blandt os lystfiskere går der mange historier om, hvad der skal til for at skaffe den rette agn, og her ikke mindst hvilken flue der gør sig bedst for enden af vores line, for at vi fanger noget.
De fleste der binder deres fluer selv, håber vel inderst at de en dag får komponeret den optimale flue, som altid fanger fisk.
Således gik snakken også til vores afslutning på Høgild Møllegård i år. Hvad skal der til, og hvor meget opdager en Laks eller Havørred, om der er fire eller fem flashstråler i en flue inden den hugger på den.
Jeg er efter mange år kommet til, at det bør holdes simpelt, og det gør jeg ud fra, at jeg mange gange langs åen har talt med de orginaler (håber selv at blive en af dem når alderen er passende), der lister fisk med hjem ret tit.
Når man selv giver disse en oplysning i ny og næ, blandt andet om hvor der står en god fisk, kan man få en god dialog i gang, som kan forløbe således.
Nå, det er ellers en god ørred du har der, binder du selv dine fluer? Her bør man lige skæve til den flue der sidder på forfanget (er den helt ny, er den bare til pynt, eller en gammel, som er en brugsflue). Svaret kan være følgende. Jo, den her er nu guer nok, den pjevses bare hjem i rask trav, så går de på.
Endnu et spørgsmål, er her på sin plads, fordi den flue der er brugt er en gemmentygget og næsten ukendelig uldsok på en gammel laksekrog.
Er den ikke ved at være godt brugt? – Naj, den går helsen bedst, når den ser ring ut, så går de lige påen.
Jeg bruger derfor tit vinteren til at binde nogle brugsfluer af simpelt tilsnit, Mens jeg lader tankerne flyve til alle de oplevelser jeg har haft ved fiskevandet i løbet af året. Om det er en efterårstur med morgenfrost i græsset, efterfulgt af høj blå himmel med sol – en lun sommeraften, hvor solen synes aldrig at ville gå ned – eller en forårsdag, hvor lærken synger sin trille højt over mit hoved.
I dette tilfælde gik tankerne til snakken ved afslutningen og det smukke frostvejr med sol, som dagen startede med. Jeg kom til at tænke på Steffen Juhl, der fisker på Umba og hans Amse fly, der fisker så fortindeligt i efteråret, derfor har jeg bundet en let model til Havørred i Karup.
Mønstret er som følger:
Krog : partrige singel wilson st. 4-6 eller Mustad 9000 st.2-4 begge laksekroge.
Tråd: flad sort bindetråd.
Hale: gul polarræv eller silkeged med et par strå pearl flahs eller lemon.
Krop: stf dubbing sort med transluscent fiber.
Rib: flad guldtensel 4 til 5 tørn alt efter krogstørrelse.
Vinge: koks eller sort polarræv med et par sorte flash strimler.
Hackler: hot orange hane under sort hane, bindes enten kraftigt (nat), eller sparsomt (dag).
Hoved: bindetråd med klar lak.
Som det ses af billedet binder jeg den med ret lang vinge og hale, det giver en mere livlig flue, men også lidt bøvl med at de vikler sig i krogen af og til, smag og behag er jo forskellig, og jeg vil godt have bøvlet frem for at evt. skulle bruge en kaninzonker model, det er der så mange andre der gør.
Da fluen blev udtænkt ved afslutningen på møllegården er det ikke andet end rimeligt at den navngives Jens Åge special, da han altid så venligt lægger lokaler til, når foreningen har et arrangement ved åen.
Med håbet om at fluen vil komme mange til gavn fremover.
Erik Jønsson.